In september 2016 bestond het koor 25 jaar

25 jaar zingen met elkaar

In september 1991 is het koor ontstaan door een groepje vrienden, dat rond de piano van dirigent, Willem Overduin uit gekkigheid wat liedjes gingen zingen. Een soort 3X3 is negen. Dat werd al snel 4 stemmig en Willem ging serieus arrangementen maken. Het koor kreeg de naam: “Leedvermaak” omdat het in eerste instantie alleen Hollandse smartlappen zong. Na 7 jaar is Willem een andere weg in geslagen en hebben we Michel de Haas uit Noordwijk binnen kunnen halen. Dat waren gouden jaren. Michel wist het koor steeds leuk te motiveren maar hij had niets met smartlappen. Hij introduceerde daarom voorzichtig Nederlandstalig populair. En dat werd goed ontvangen. Van lieverlee gingen de smartlappen naar de achtergrond, hoewel ze nog wel worden gezongen in verpleeg- en verzorghuizen. Door de jaren heen zijn ze ook meer voor andere doelgroepen gaan zingen. Bijvoorbeeld voor jong gehandicapten, maar ook winkelcentra en festivals schuwen ze niet. Ze hebben aan het eind van het jaar ook altijd een aantal kerstoptredens en zingen op de laatste koopzondag voor de Kerst op de trappen van V & D. Inmiddels hebben ze een nieuwe dirigent Arjen Busscher. Een ervaren dirigent die zijn strepen al heeft verdiend bij verschillende koren, als musicalster en als acteur in commercials. Het afgelopen jaar heeft hij ons repertoire opgefrist met een aantal nieuwe liedjes.

Het koor bestaat momenteel uit 35 zangers en zangeressen. Eigenlijk wil het koor wel weer groeien. Iedereen v.a. 35 jaar is van harte welkom. Aspirant-koorleden mogen 2 kooravonden meezingen voor de lol en daarna zou het leuk zijn als zij ook besmet zijn door het zangvirus. Het koor oefent ieder vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur, in het buurthuis van de Stevenshof aan de Trix Terwindtstraat 4 in Leiden. Na afloopt hebben ze “de 3de helft” van de avond. Er is dan gelegenheid om aan de bar nog een afzakkertje te drinken en er wordt dan nog vaak gezellig na gebabbeld en soms weer spontaan gezongen en gedanst.

Het koor heeft eens per jaar een koorweekend. Ieder jaar heeft dat koorweekend een ander thema. Dit voorjaar was het thema: Weet je wat ik wel zou willen zijn. Iedereen komt dan verkleed aan en heeft onderweg daar naar toe al met elkaar de grootste lol gehad, omdat de medeweggebruikers altijd positief reageren op hun outfit. In dat weekend worden er altijd leuke activiteiten georganiseerd. s’ Avonds hoeft niemand naar huis, dus het blijft altijd nog lang gezellig. Iedereen gaat altijd moe maar voldaan naar huis. Ook heeft het koor wel eens een fietstocht of een uitstapje naar b.v. Amsterdam. Daar bezocht het o.a. een café, waar een zangpedagoge het koor op humoristische wijze ademhalingstechnieken bijbracht. Want humor staat bij “Leedvermaak” hoog in het vaandel.

In het 20ste jubileumjaar hadden we een mooi Kerstconcert en zijn we een weekend naar Duitsland geweest. Ons streven is ook om elk jaar mee te doen aan de peurbakkentocht in de Leidse binnenstad. Zoals u ziet is het sociale contact een belangrijk aspect binnen het koor. Daarbij komt dat zingen een goed is voor je lijf . We hopen dat iedereen die dit leest en al jaren denkt: “Ik zou best wel willen zingen, maar ik kan geen noot lezen”, nu geprikkeld is om ook bij dit koor te komen. Want een oud gezegde is: ZINGEN IS DE LUST DES LEVENS! Als je dat eenmaal ervaren hebt, zul je het zeker beamen.